mandag 18. mai 2015

Verdiene våre

I går feiret vi friheten som en av Norges sentrale verdier.
 Det er kanskje ikke så rart at de verdier som
vi har bygget landet på, er sentrale verdier i den kristne tro. Andre vil kalle dem humanistiske verdier, og det er (ikke overraskende) sterkt samsvar mellom kristne og humanistiske verdier. Forskjellen ligger primært i troen på hvem som er kilden til verdiene. Jeg tror Gud selv, gjennom Jesus, er kilden til og opprettholderen av våre grunnleggende verdier. Jeg ser en slik verdi i dagens dialog:
Igjen spurte han: «Hvem leter dere etter?» «Jesus fra Nasaret», sa de. «Jeg har sagt dere at det er jeg», sa Jesus. «Leter dere etter meg, så la disse andre gå!» Slik skulle det ordet bli oppfylt som han hadde sagt: «Jeg har ikke mistet en eneste av dem du ga meg.»
Joh 18:7-9
Frihet er en av de sentrale verdiene i Jesu undervisning. Han forkynner det som en viktig konsekvens av hans egen gjerning: «Får Sønnen frigjort dere, da blir dere virkelig fri» (Joh 8:36).

Derfor får oppfordringen hans til soldatene om å ta ham og «la disse andre gå!» en mening som går langt ut over dramaet i Getsemane-hagen. Aspektet var også sterkt tilstede i under oppvekkelsen av Lasarus, der det første Jesus sa var: «Løs ham og la ham gå!» (Joh 11:44b).

Det er kun én som kan hjelpe oss til å bevare verdiene vi bygger på, og det er han som ga oss dem!

Dagens ‘manna’:
Jesus tok min plass slik at jeg kunne gå fri!
------------------------------
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: