torsdag 4. juni 2015

Forutsigelser

Uansett om jødenes behov for å dytte ansvaret for henrettelsen av Jesus over på romerne var en ansvarsfraskrivelse eller ikke, visste Jesus at det ikke var jødene som kom til å henrette ham. Det vet vi fordi han hadde forutsagt hvordan han skulle dø:
Slik skulle det ordet bli oppfylt som Jesus hadde sagt da han ga til kjenne hva slags død han skulle lide.
Joh 18:32
Dersom han hadde blitt dømt etter Moseloven ville ikke Jesus blitt «løftet opp» (Joh 3:14 og 12:32f), men «steinet ned» (3 Mos 24:16).

Hvorfor er det viktig at både jødene og «hedningene» hadde del i henrettelsen av Jesus. Det er selvfølgelig interessant at det som skjer på korset har en frelsende effekt på samme måten som kobberslangen ved Guds ord fikk for dem som gikk den visse død i møte etter å ha blitt bitt av slanger. Dersom jødenes lov hadde åpnet for en henrettelsesmetode som kunne skape den samme assossiasjonen, ville vi mistet et viktig aspekt dersom ikke «hedningene» var med på henrettelsen. 


Jeg tror at et av de viktigste motivene Johannes hadde for å skrive sitt evangelium var å vise det universelle ved frelsesverket. Det gjelder alle, uavhengig av etnisk bakgrunn. Det forsterkes i samhandlingen mellom jøder og hedninger gjennom rettergang og korsfestelse. Vi var alle med og tok livet av ham. På grunn av nåde kan vi derfor alle få del i forsoningen som denne handlingen førte til. Derfor kan han «dra alle til seg» - greker som jøde.

Dagens ‘manna’:

Jeg var og er med!
-------------------------------------
 Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: