lørdag 6. juni 2015

«Hva er det du har gjort?»

Det hente nok at jeg fikk spørsmålet som barn når jeg hadde gjort noe galt. Jeg har også stilt meg selv spørsmålet – særlig i tilknytning til hobbyen restaurering. Det er ikke kjekt å oppdage at jeg har kuttet ei dyr list feil, og da kommer selvbebreidelsen med et sukk: Hva er det du har gjort?

Da Jesus stilte spørsmålet: «Sier du at jeg er jødenes konge av deg selv?», feide Pilatus i første omgang spørsmålet til side med et nytt spørsmål: «Er vel jeg jøde?». Men det var tydelig at det var et eller annet med Jesus som vekket hans nysgjerrighet.

«Ditt eget folk og overprestene har overgitt deg til meg. Hva er det du har gjort?»
Joh 18:35
Det er mye som tyder på at romersk etterretning ikke hadde fanget opp noe som kunne tyde på at Jesus utgjorde en trussel for Romerriket. Dersom det hadde vært tilfellet, ville Pilatus sannsynligvis ha visst akkurat det. Likevel regner jeg med at han visste hva Jesus faktisk hadde gjort. Jesu gjerninger var et samtaleemne i hele provinsen, og mirakler hadde til og med skjedd blant romerske tjenestemenn. Derfor ligger det den samme tonen av undring i spørsmålet «Hva er det du har gjort?» som i «Er du jødenes konge?». Pilatus var oppriktig interessert. Det kan likevel være at settingen hadde preg av å være et forhør.

Det hender jeg får spørsmål om tro som bærer preg av å være et kritisk forhør. Fordommer mot religion generelt og kristne spesielt dukker opp, men bak det hele ligger en lengsel etter å finne svar på eksistensielle spørsmål – og da er det aller viktigste spørsmålet: «Hva er det Jesus egentlig har gjort?». Den som finner svar på det, finner også evig liv.

Dagens ‘manna’:

Det Jesus har gjort gir evig liv.
----------------------------------------
 Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: