onsdag 10. juni 2015

Var han av sannheten?

Det som foregår i dialogen mellom Pilatus og Jesus er veldig spennende. På meg virker det som om Pilatus blir forvirret fordi han opplever at Jesus framstår som troverdig. 
Her står altså den troverdige og sier at den som er av sannheten hører hans røst. Det
Pilatus hører gjør at det er et eller annet som gir gjenklang i hans indre. Men han er ikke jøde, så hvorfor skulle han da ane noe som jødene selv ikke så? 

Er det akkurat det som gjør ham så forvirret at han spør:
«Hva er sannhet?» sa Pilatus.
Joh 18:38a
Det er ganske sannsynlig at Pilatus var påvirket av gresk gnostisisme. Jakten på den indre erkjennelse, på den egentlig sannheten bak alt, opptok den intellektuelle elite i hele den gresk/romerske verden. Dersom det var slik Pilatus tenkte, vil det ha vært et mysterium at sannheten nå sto foran ham i et menneske av kjøtt og blod. Det kolliderte med hans gnostiske univers, og spørsmålet hans er nok mer et oppgitt og retorisk sukk, enn en forventning om å få et konkret svar. 

Pilatus sto overfor mysteriet som alle søkende mennesker møter, og som bare fullt ut kan gripes ved tro. Gud ser ikke på status, kjønn eller etnisitet, han ser til hjertet. Kanskje var Pilatus et helhjertet sannhetssøkende menneske? Da var det ikke så rart at Gud ledet sin Sønn inn i et møte med akkurat det menneske, og derfor må det ha vært viktig for Johannes å få fram akkurat dette temaet fra samtalen - frelsen er for alle!

Dagens ‘manna’:

Gud åpenbarer seg i Jesus for dem som søker sannheten.*
------------------------------------------------
* Jeg tror det er grunnen til at det er så mange muslimer som i dag opplever at Jesus kommer til dem i syner og drømmer. De søker sannheten av et helt hjerte.
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

1 kommentar:

Per Arild sa...

Veldig bra, Jostein.