onsdag 13. januar 2016

Å kalle en spade for en spade

Jeg merker at noen av de uttrykkene jeg vokste opp med fortsatt er i bruk, men jeg legger også merke til at det kommer spørsmål om hva de egentlig betyr. Det gjelder også dagens overskrift. For meg har den alltid tilhørt en av de lett forståelige – kanskje det er derfor jeg liker å kalle en spade for en spade i stedet for å gå som katten rundt grøten.

I evangeliet kaller Johannes Den hellige ånd for «sannhetens ånd», og dagens vers kaller han verdens ånd ved dens rette navn: 

Men vi er av Gud, og den som kjenner Gud, hører på oss. Den som ikke er av Gud, hører ikke på oss. Slik kan vi skjelne mellom sannhetens ånd og villfarelsens ånd.
1 Joh 4:6
Det er bare her dette navnet forekommer i Bibelen, men det forteller også hva verdens ånd gjør: Den fører vill. Problemet med å gå seg vill er at det er vanskelig å oppdage det dersom mange andre gjør det samme. Jesaja profeterte om det: Vi gikk oss alle vill som sauer, hver tok sin egen vei. Men skylden som vi alle hadde, lot Herren ramme ham. Jes 53:6

Villfarelsens ånd vil få meg til å velge min veg. Jeg liker å lytte til Frank Sinatra, men på mange måter er teksten på "I did it my way" en hyllest til villfarelsens ånd. Det oppsummeres i setningen: For what is a man, what has he got? If not himself, then he has naught (1)

Sannhetens ånd sier et motsatte: Du må miste deg selv for å finne deg igjen i ditt rette bilde: Kristus.

Dagens ‚manna’:

Rett på sak!
---------------------------------------------
(1) For hva er en mann, hva har han? Har han ikke seg selv, har han ingenting.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hi Mister Nielsen,
As a Turkish citizen, I am so sorry for what happened to you in Istanbul!
I wish you a fast recovery!

Ole Hovengen sa...

AP-veteran Thorbjørn Berntsen var i brytning mellom fagforeningsmiljø og salongradikale, og hadde følgende forsnakkelse for mange år siden:

"Vi må jo tørre å kalle en spade for en spae". :-D