onsdag 31. desember 2014

Feil tidspunkt

Jeg blir mer og mer opptatt av Guds timing. Egentlig er det den som er tema for den korte samtalen mellom Peter og Jesus som jeg begynte på igår:
Simon Peter sier til ham: «Herre, hvor går du hen?» Jesus svarte: «Dit jeg går, kan du ikke følge meg nå. Senere skal du følge meg.»
«Hvorfor kan jeg ikke følge deg nå?» sier Peter. «Jeg vil gi livet mitt for deg.»
Joh 13:36-37
I går stanset jeg for svaret som egentlig kun står mellom linjene: «Ikke nå – senere!»
Peter skal altså få gå dit Jesus går, men han må gjøre det på Jesu måte, ikke sin*. Han skal ifølge tradisjonen til og med dø på samme måte som Jesus.
Riktignok sier den samme tradisjonen at han ba om å bli korsfestet opp ned fordi han ikke kjente seg verdig til å dø på samme måte som Mesteren (illustrasjonen er Caravaggio's framstilling av Peters korsfestelse). Jesus visste sikkert dette også. Det er en masse ironi i at han som så tydelig bekjenner at han vil gi livet sitt for Jesus noen timer senere skal fornekte ham tre ganger. Jesus visste det også, og fortalte Peter det i alles påhør**.

Men kanskje Peter var akkurat den typen som trengte en slik ydmykelse for å kunne bli klar når det rette tidspunktet kom. Jesus bruker nederlagene mine, ikke for å trykke meg ned, men for at alt det jeg er skal være hans verk, og ikke mitt.

Men hvorfor var tidspunktet for å følge Jesus i døden feil for Peter og de andre disiplene? Den ene grunnen nevnte jeg for et par dager siden: Jesus måtte gjøre dette alene. Jeg tror den viktigste årsaken var at det var de som skulle føre oppdraget videre. Jesus er tydelig på det i undervisningen som følger etter at Judas har gått fra selskapet: «Den som tror på meg, skal også gjøre de gjerningene jeg gjør, ja, enda større gjerninger, for jeg går til Far» (Joh 14:12b).

Om kort tid er 2014 historie. Det er godt at Gud kan ta alt som har skjedd i året som ligger bak, av gleder og sorger, seiere og nederlag, og vende det til noe som kan bli verdifullt for meg personlig og for Guds rike. Han gjorde dem med Peter, da vet jeg at han gjør det med meg også.

Dagens ‘manna’:

Alt det jeg er, alt jeg kan bli
Alt hva jeg har, alt jeg kan gi
La hele meg, Gud, få tjene deg, Gud,
Bruk du meg nå

-------------------------------------
* Se: "My way!"
** Jesus svarte: «Du vil gi livet for meg? Sannelig, sannelig, jeg sier deg: Hanen skal ikke gale før du har fornektet meg tre ganger.» (v 38)
Jeg kommer tilbake til flere refleksjoner om fornektelsen når jeg kommer dit i fortellingen.
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: